Tudomány zöldövezet

Rendelésre lophattak el egy állatkertből ritka teknősöket

Veszélyeztetett teknősöket loptak el egy angliai állatkertből – írja a BBC. A Dudley Zoo munkatársai szombat reggel fedezték fel, hogy eltűnt két hím coahuilai dobozteknős, a zárat feltörték. Hétfőn délelőtt aztán bejelentették, hogy az egyedek megkerültek.

A faj a természetben csak Mexikóban fordul elő, és veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. A Dudley Zoo az egyetlen állatkert az Egyesült Királyságban, amely őriz példányokat.

Mivel ritka, a fekete piacon igen értékesnek számító fajról van szó, könnyen elképzelhető, hogy az állatokat rendelésre lopták el.

A szakértők nagyon aggódtak a teknősök jólétéért. A faj élete nagy részét vízben tölti, és speciális ellátási igényű.

Az egyik példány körülbelül 15, a másik pedig 17 centiméter hosszú. Az állatoknak fűtésre, egyedi táplálékra és sok más speciális körülményre van szükségük.

Az eset után az állatkert fokozta a biztonsági óvintézkedéseket. A Dudley Zoo arra kérte a lakosságot, hogy aki a teknősök nyomára bukkan, értesítse a hatóságokat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dudley Zoo & Castle (@dudley.zoo) által megosztott bejegyzés

Az egyedeket szerencsére nem kellett sokáig keresni: az állatokat egy közeli játszótéren találta meg egy helyi hétfő reggel. A példányokat azóta visszavitték a hüllőházba, hogy ki lehetett a tolvaj, illetve hogy miért szabadult meg a teknősöktől, az egyelőre nem derült ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik