Tudomány zöldövezet

Méreg miatt pusztulnak Kalifornia tengeri állatai

Paul Souders / Getty Images
Paul Souders / Getty Images

Több mint 200 delfin és oroszlánfóka sodródott partra Kaliforniában, a példányok közül több el is pusztult – írja a Mirror. A jelenség hátterében az algák által termelt mérgek állnak.

Ruth Dover, a Channel Islands-i Tengeri és Vadvédelmi Intézet (CIMWI) társalapítója és ügyvezető igazgatója szerint szervezete az elmúlt hetekben nehezen tudott lépést tartani a bejelentésekkel.

A szemtanúk szerint a fókák úgy viselkednek, mintha rossz LSD-tripet élnének át.

Az állatok zavartnak és izgatottnak tűnnek, fejremegés, habzó száj, görcsök és a motoros képességek elvesztése figyelhető meg náluk.

Az algavirágzás természetes folyamat Kalifornia partjainál, az esemény gyakran okoz károkat a tengeri fajoknak, a mostani jelenség azonban különösen súlyos. Az algák által előállított domoinsav a rákokban, halakban és kagylókban felhalmozódva azokat is veszélyezteti, akik fogyasztanak belőlük.

A kitett fókák embereket és kutyákat is megharaptak. A CIMWI azt javasolta a helyieknek, hogy a forróság ellenére ne locsolják vízzel a bajba jutott állatokat, mert az csak ronthat az állapotukon. A szakértők arra is felhívták a lakosság figyelmét, hogy kerüljék el az élőlényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik