Tudomány zöldövezet

Szembenézett a fotós a rohamozó medvével, megörökítették a jelenetet

Scott Suriano / Getty Images
Scott Suriano / Getty Images

Sikerült elriasztania egy felé tartó grizzlyt egy természetfotósnak – írja a cleveland.com. A Scenic Bear Viewing nevű vállalat kifejezetten medvék megfigyelésére szervez túrákat Alaszkában, az esetről készült videót a cég osztotta meg Instagram-oldalán június 18-án.

A felvételen az látható, ahogy a fotós turistákkal áll egy parton, a környéken pedig több medve is sétálgat. Úgy tűnt, az állatok nem foglalkoznak az emberekkel, ám egyszer csak az egyik példány vad rohamba kezdett.

A férfi először hátrébb irányította a többieket, majd kiabálva szembefordult az állattal.

A határozottság bejött, a medve még időben irányt váltott, elkerülve a csoportot. A fotós még ekkor is kiabált, és megindult a grizzly felé, hogy biztosan elrémissze azt.

A Scenic Bear Viewing közösségi oldalán kiemelte, sosem szabad elfutni egy rohamozó medve elől, még ha az ösztönök ezt is diktálják. A támadás valójában általában blöff, amennyiben viszont az ember futásnak ered, a medve ösztönösen üldözőbe veheti. A cég 30 éve vezet túrákat, és felkészültek a hasonló esetekre, a vállalat szerint valódi támadást még nem tapasztaltak.

Az elmúlt években számos kritika érte a vadturisztikát, hiszen az állatokat megfigyelve az emberek akarva-akaratlanul megzavarhatják azokat. A közelmúltban egy bölényborjút kellett elaltatni a Yellowstone Nemzeti Parkban, miután egy látogató érintkezett vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik