Tudomány zöldövezet

Videó: rejtélyes mélytengeri ragadozót fedeztek fel

nudiblue / Getty Images
nudiblue / Getty Images

Ismeretlen fajt fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén, felvétel is készült a rejtélyes állatról – írja az IFLScience. A sosem látott élőlényt több mint 1400 méteres mélységben pillantották meg a kutatók az óceán egyik legősibb, feltáratlan élővilágában.

A szakértők szerint a videón látható élőlény egy, a Bathykorus nemzetségbe tartozó ragadozómedúza lehet, amely más medúzákkal, tengeri uborkákkal és egyéb állatokkal táplálkozhat. Vöröses-barna testével és csupán három csápjával a sosem látott ragadozó igazi ritkaságnak számít a medúzák között.

A napfénye nem jut le olyan mélyre, ahol ez az ismeretlen faj is él, ezért az ilyen helyeken sok élőlényben kifejlődik a biolumineszcencia, vagyis egy fény kibocsátásával járó kémiai reakció. Így világítanak például a szentjánosbogarak is.

A kutatók úgy vélik, rokonaival ellentétben az újonnan felfedezett medúza azért nem átlátszó, hogy ne engedje keresztül testén az elfogyasztott biolumineszcens állatok fényét, ami odacsalhatná a rá veszélyt jelentő ragadozókat.

Egészen mostanáig a tudósok úgy hitték, semmilyen állat nem eszi meg a medúzákat, hiszen nagyrészt vízből állnak, csápjaikkal pedig könnyen megcsíphetik a rájuk támadó élőlényeket. A most felfedezett medúza azonban felülírja ezt az elméletet, hiszen színes teste egyértelműen a ragadozók elleni védelmet szolgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik