Tudomány zöldövezet

Hihetetlenül ritka tengeri lény sodródott partra

Seacoast Science Center / Marine Mammal Rescue / Instagram
Seacoast Science Center / Marine Mammal Rescue / Instagram

Rejtélyes tengeri állatot mosott partra a víz az Egyesült Államokban. A kiérkező mentőcsapat tagjai elmondták, sosem láttak még ehhez hasonló lényt, úgy nézett ki, mint egy delfin és egy bálna keveréke – írja a Live Science.

A később kiérkező tudósok végül megállapították, hogy a 4,2 méteres példány egy fiatal északi csőröscet (Mesoplodon bidens), amely a világ egyik legmélyebbre úszó bálnafaja. A szakértők szerint az északi csőröscetek általában távol maradnak a szárazföldtől, így nagyon ritkán láthatják őket emberek. Éppen ezért rendkívül keveset is tudunk róluk, élettartamuk például igazi rejtély.

A mentőcsapat kiérkeztekor az állat még életben volt és csapdosott, néhány órával később azonban elpusztult. A tetemet felboncolták és megvizsgálták, az eredmények szerint az egyedet megfertőzte egy vírus, amely agyvelőgyulladást okozott nála. Ez megmagyarázza, miért tévesztett irányt, és vetődött partra.

Az északi csőröscetek akár a 6,4 méteres hosszúságot is elérhetik, tömegük pedig az 1300 kilogrammot is megütheti. Táplálkozáshoz nagyjából 1500 méteres mélységig merülnek és fél órát is képesek eltölteni a víz alatt egy lélegzettel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik