Tudomány zöldövezet

Zergegida született Szegeden

DieterMeyrl / Getty Images
DieterMeyrl / Getty Images

Zergegida született a Szegedi Vadasparkban, a fiatal nőstényt a látogatók is megfigyelhetik, amint sziklás-dombos kifutójában ugrándozik – írja az MTI Veprik Róbert igazgató tájékoztatása alapján. A gida idén május elején jött világra, néhány szerencsés látogató tanúja is lehetett a születésnek.

A zerge (Rupicapra rupicapra) magashegységekben élő vadkecskefaj, amely a gravitációt meghazudtoló fürgeséggel mássza meg a legmeredekebb hegyoldalakat, köszönhetően erős lábizmainak, ízületeinek és rugalmas, szétterülő patájának.

Ez a faj megtalálható a környező országokban – az Alpokban és a Kárpátokban is őshonos –, Magyarországon viszont kevésbé ismert. A Szegedi Vadasparkba 2019-ben érkezett egy tenyészpár, akiknek már tavaly is született gidája, ami azt jelzi, hogy jól érzik magukat Szegeden.

A zergék 110-130 centiméteresre nőnek, nyakukon és a farukon meghosszabbodott szőr tálalható, amely izgalmi állapotban felborzolódik, ez a közismert zergetoll, amely a vadászok körében még a szarvaknál is népszerűbb trófea. Szarvuk, amely más tülkösszarvúakkal ellentétben vékony, felfelé álló, enyhén kampós.

Több nőstényből és utódaikból álló nyájakban élnek a bakok territóriumain belül vándorolva, amely területekért azok heves csatákat vívnak. A nőstények vemhessége 24-26 hétig tart, többnyire egy, ritkán két kicsinyüket hat hétig táplálják, míg önállóan el nem kezdenek legelészni.

A kifejlett egyedeknek nincs természetes ellensége, egyedül a fiatalokra lehetnek veszélyesek az olyan nagyméretű sasfajok, mint a szirti sas. Ezért is fontos, hogy a gidák mielőbb el tudjanak menekülni a veszély elől, így már pár naposan is ügyesen ugrálnak a köveken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik