Tudomány az élet nagy kérdései

Melyik a világ legősibb városa?

Michele D'Amico supersky77 / Getty Images
Michele D'Amico supersky77 / Getty Images

Számos olyan város létezik a világon, amelyeket már évezredek óta laknak emberek, de mégis melyik lehet mind közül a legősibb? Ezt a kérdést teszi fel az IFLScience cikke, a választ megtalálni azonban nem egyszerű.

Több település is jogosan pályázhat a világ legrégebbóta lakott városa címért, többségük a Közel-Keleten fekszik. A Ciszjordánia területén található Jerikót, amely a Föld legmélyebben fekvő lakott települése, például gyakran nevezik a legkorábbi, ma is álló városnak. A Bibliában is szereplő település bizonyos részeit, köztük falait is feltehetőleg Krisztus előtt 9000 körül építették. Ezek az ősi építmények a mai Jerikó központjától két kilométerre fekszenek a Tell es-Sultan nevű régészeti lelőhelyen. A szakértők azonban vitatkoznak arról, hogy Jerikót az évezredek alatt folyamatosan lakták-e, vagy voltak-e olyan periódusok, amikor elnéptelenedve állt.

Szíria fővárosa, Damaszkusz is szóba jöhet, ugyanis a régészeti leletek azt bizonyítják, hogy Krisztus előtt 9000-ben már ott is éltek emberek. A jelenlegi tudásunk szerint viszont csupán Krisztus előtt 3000 óta mondható folyamatosan lakott településnek, így sajnos kiesik a versenyből. A szintén Szíriában fekvő Aleppót viszont feltehetőleg már Krisztus előtt 6000 óta lakják, tehát könnyen lehet, hogy ez az ősi város érdemli ki a címet.

Ennek ellenére érdemes megemlíteni az egyiptomi Fajjúmot is, amelyet a régészeti leletekből következtetve már Krisztus előtt 5500 óta laknak emberek, ezzel ez a legősibb város Egyiptomban, illetve az egyik legrégebbi település egész Afrikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik