Tudomány

Hatalmas napkitörés érheti el a Földet

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Egy, a Földnél négyszer nagyobb napfoltot figyeltek meg a csillagászok, amely bolygónk felé néz. Az AR3310-as jelölésű aktív régió szakértők szerint flerek kialakítására képes lehet – írja a Science Alert.

Bum-Suk Yeom dél-koreai csillagász szerint a terület szabad szemmel is látható, az amatőr csillagászoknak azonban azt tanácsolta, hogy a szemük védelme érdekében olyan szemüveget használjanak, amelyek lencséi a Nap UV- és infravörös sugarainak 100 százalékát kizárják. New Jersey-ben, New Yorkban, Pennsylvaniában és Nebraskában a közeli erdőtüzek füstje természetes szűrőként szolgált, így itt eszközök nélkül is megfigyelték a jelenséget.

SDO/ NASA

A napfoltok a csillagunkról készült képeken sötétebbnek tűnnek, mert hűvösebbek a környező régióknál. A napfoltok ott jönnek létre, ahol az erős mágneses mezők megakadályozzák, hogy a Nap hője elérje a felszínt. Az úgynevezett flerek az ilyen régiókban szoktak kialakulni, ezek a jelenségek a naptevékenység egyik formáját adják, és az atmoszféra egy részének hirtelen kifényesedésével járnak.

E napfolt esetében már megfigyeltek egy kitörést, amit magas szintű M-fler-ként regisztrálták – ekkor azonban még nem a Földdel szemben helyezkedett el a folt. Ez egyébként a második legmagasabb fokozat a napkitörések erősségét osztályozó skálán.

A Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) álláspontja szerint nagyjából 20 százalék esélye van annak, hogy a folt egy erős, X-osztályú kitörést bocsát ki, miközben még mindig a Földdel néz farkasszemet. Ez rádiókimaradást idézhetne elő, ami a légi közlekedésre is hatással lenne. Emellett sugárzási viharok is kialakulhatnának.

A Napciklus csúcstevékenységéhez közeledve egyre több aktivitásra lehet számítani. Az elmúlt hónapokban sarki fényeket, naptornádókat, erőteljes koronakidobódásokat és geomágneses viharokat is megfigyeltek. Így az elkövetkező hónapokban még több aktivitás várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik