Tudomány zöldövezet

30 éven át fészkelt New York belvárosában egy ragadozó madár

Alexander Spatari / Getty Images
Alexander Spatari / Getty Images

Elpusztult Pale Male (Sápadt férfi), a rőtfarkú ölyv, amely arról lett híres, hogy a manhattani Ötödik sugárút fölött fészkelt – írja az AP. A madár elhullásáról Bobby Horvath állatrehabilitátor számolt be a Facebookon, a legyengült állatot kedden találta meg a Central Parkban. A példány 33 éves lehetett.

Horvath állatorvoshoz vitte Pale Male-t, több vizsgálatot is elvégeztek rajta. Bár valamennyi táplálékot magához vett, továbbra is levertnek, gyengének tűnt, és végül elpusztult.

A madár fehér tollazatáról kapta a nevét.

Az egyedet fiatalon, 1991-ben látták először a Central Parkban, két évvel később pedig már a közelben, az Ötödik sugárútnál fészkelt.

Azóta sok madárrajongó követte nyomon az ölyv életét. 2004-ben még azt is sikerült elérni, hogy megerősítve állítsák helyre a fészkét, miután eltávolították azt egy előkelő lakás előtti párkányról. 2009-ben dokumentumfilm is készült az állatról. David Barrett madárszakértő szerint Pale Male esete jól bizonyítja, hogy még egy Manhattanhez hasonló, intenzív városi környezetben is szeretik az emberek a vadállatokat.

Érdemes kiemelni, hogy a példány sosem volt megjelölve, ezért 100 százalékos bizonyossággal nem állapítható meg, hogy a tetem az övé. Már 2021-ben felmerült, hogy Pale Male elpusztult, fészkébe pedig egy másik fajtársa költözött be. A fészekben idén nem figyeltek meg tojást, Barrett szerint nagy valószínűséggel valóban a legendás madár hullott el.

Pale Male a leghosszabb élettartamú rőtfarkú ölyv, amelyet ismertek. Élete során rengeteg párja volt és számtalan utódja lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik