Tudomány zöldövezet

Tényleg radioaktív vizet enged az óceánba Japán?

Kota Kiriyama / The Yomiuri Shimbun via AFP
Kota Kiriyama / The Yomiuri Shimbun via AFP

Több százan tiltakoztak Tokió különböző részein kedden a japán kormány terve ellen, amely lehetővé tenné a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizének a Csendes-óceánba való engedését – írja az MTI.

A legtöbben a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek Vállalat (TEPCO) épületénél demonstráltak. A megmozduláson többek között a halgazdaságok védelmét hangoztatták, valamint olyan transzparensek is megjelentek, melyek szerint „a tenger nem az atomerőművek vécéje.” A tiltakozók petíciót nyújtottak át a vállalatnak, amelyben a sugárzás élővilágra gyakorolt hatásvizsgálatairól szóló kutatások nyilvánosságra hozatalát követelik.

A terv ellen Kína is tiltakozott, és jelezték a tokiói kormánynak, hogy a radioaktív hűtővíz tengervízbe engedése káros hatással lesz a tengeri élővilágra és a térségben élő emberek egészségére.

Dél-Korea a múlt héten bejelentette, szakértőket küld a fukusimai atomkatasztrófa helyszínére, hogy a helyszínen mérjék fel a hűtővíz esetleges tengerbe engedésének biztonsági kockázatait. A szakértők látogatásáról korábban a két ország miniszterelnöke is megállapodott.

Bár Tokió biztonságosnak ítélte a több mint 1,3 millió tonna, megfelelő szintűre tisztított hűtővíz fokozatos, több évtizeden át tartó, ellenőrzött tengerbe engedését, a szigetországban több tüntetést is tartottak a vállalkozás ellen. Különösen a halászatból élő közösségek aggódnak a helyben kifogott halak minőségének megítélése és a vállalkozásaik jövője miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik