Tudomány zöldövezet

Megörökítették két grizzly brutális harcát

Egy természetfotósnak sikerült megörökítenie két hatalmas grizzly csatáját Alaszkában – írja a Live Science. Brad Josephs szerint ez volt a leghosszabb és legintenzívebb medvék közötti interakció, amelyet valaha látott.

A fotós a dél-alaszkai Lake Clark Nemzeti Parkban találkozott az állatokkal május 8-án. Az egyik példány egy nagyobb, idősebb hím, a másik egy kisebb, fiatalabb egyed volt.

Megdöbbentett mindkét medve elszántsága és kitartása, ahogy a párzási időszakban a dominanciáért küzdöttek

– mondta Josephs.

A YouTube-ra feltöltött, közel 9 perces videón előbb az látható, ahogy a két hím megközelíti egymást, majd belekezd a hosszú percekig tartó, két és négy lábon, illetve a földön zajló küzdelembe. A videó végén az egyik állat meghátrál, fejét leszegve ismeri be vereségét.

A grizzly a barna medve észak-amerikai alfaja. Egy példány a hátsó lábain állva 2,7 méter magas is lehet, a hímek tömege megközelítőleg 390 kilogramm. A párzási időszak májustól júliusig tart, ezen periódus alatt a nagyobb hímek gyakran űzik el kisebb vetélytársaikat, de – mint ahogy a mostani felvételen is látható – a közel egyenrangú felek küzdelme sem ritka.

Észak-Amerikában mintegy 60 ezer grizzly él a vadonban. A populáció fele, nagyjából 30 ezer példány Alaszkában található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik