Tudomány zöldövezet

Villanyoszlopra mászott a rémült medve, végzetes áramütés érte

Megérkezett a tavasz az amerikai Colorado államba, ami feketemedve-bocsok, illetve védelmező anyamedvék felbukkanásával jár – írja a The Gazette. A folyamat sajnos állat-ember konfliktusokhoz is vezet.

A közelmúltban két példány is elpusztult, miután településekre tévedt, a helyi park- és vadszolgálat elkerülhető tragédiáknak nevezte az eseteket. Kedden egy Manitou Springs-i ház előtt álló kukában vettek észre egy medvét.

Az állat megrémült, felmászott egy közeli villanyoszlopra, ahol végzetes áramütés érte.

A hatóságok szerint a szeméttárolók lezárásával megóvhatók a bocsok.

mlorenzphotography / Getty Images

Vasárnap egy másik egyedet kellett elaltatni, miután többször betért egy Colorado Springs-i otthonba. A környék fás területein sok fekete medve él.

A példány először május 1-én bukkant fel a házban, a lakóknak azonban sikerült elkergetniük. Ezt követően a szakértők egy kamerát helyeztek ki a helyszínre, így derült ki, hogy az állat minden éjjel visszatér. Május 5-én csapdát állítottak fel, a medvét elfogták, majd elaltatták, mielőtt veszélybe sodort volna embereket. Az otthon tulajdonosa ellen eljárás indul medve és más nagyvadak etetése miatt.

„Óriási szerencse, hogy senki sem sérült meg a medve miatt, amikor a konyhában konfrontálódott a lakástulajdonosokkal” – mondta Tim Kroening regionális vadvédelmi igazgató. Mint hozzátette, az érintett egyed hozzászokott az emberekhez, és táplálékforrást kötött hozzájuk.

A fekete medvék igen intelligensek, kíváncsiak és találékonyak, és mindent megtesznek, hogy elegendő táplálékhoz jussanak. Az állatok március közepétől november elejéig aktívak Coloradóban. A szakértők szerint a legfontosabb, hogy a lakosság ne adjon hozzáférést az állatoknak a táplálékforrásokhoz. Találkozás esetén zajkeltéssel, heves mozgással lehet elrémiszteni a medvéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik