Tudomány

Ez a baba három ember DNS-ét hordozza

Első alkalommal született olyan gyermek az Egyesült Királyságban, aki három személy genetikai információit hordozza – írja a BBC. A baba DNS-ének többsége a két szülőtől származik, 0,1 százaléka viszont egy női donoré.

A megtermékenyítéshez használt, úttörő technológiával a mitokondriális betegségeket próbálják megelőzni.

Ezek a rendellenességek gyógyíthatatlanok, és már néhány nappal a világrajövetel után halált okozhatnak.

A mitokondrium a test szinte minden sejtjében jelen van, feladata, hogy energiát állítson elő. A sejtszervecske az anya oldaláról öröklődik, hibája pedig súlyos következményekkel jár.

Az új módszer a mesterséges megtermékenyítés egy átalakított formája, amelyhez egy mitokondriális donor is szükséges. Mivel a sejtszervecskének saját genetikai információja van – ez a mitokondriális DNS –, a megszülető gyermek technikailag a két szülő mellett a donortól is kap DNS-t. Ez egy olyan tartós változás, amely aztán elvileg generációkon át öröklődhet.

Pramote Polyamate / Getty Images Illusztráció.

Fontos kiemelni, hogy a harmadik személy DNS-e csak a mitokondriumban érhető tetten, egyéb módon, például a megjelenés befolyásolásával nem hat a gyermekre. A technológiát Angliában fejlesztették ki, és 2015-ben adtak engedélyt a használatára az Egyesült Királyságban, a módszert ugyanakkor nem itt alkalmazták először, hanem az Egyesült Államokban 2016-ban.

Az Egyesült Királyság Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatósága szerint 2023 áprilisáig kevesebb mint öt gyerek jött világra a megoldásnak köszönhetően. A családok beazonosításának elkerülése érdekében további adatokat nem adtak meg.

Érdemes hozzátenni, hogy a technológia egyelőre kísérleti, remélhetőleg a mitokondriális betegségek a későbbiekben sem okoznak majd gondot az érintett gyermekeknek. A kutatók arra számítanak, hogy az elkövetkező években egyre több esetben használhatják az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik