Tudomány zöldövezet

Bizarr, mélytengeri állatok sodródnak partra Amerikánál

Bizarr megjelenésű, ritkán látható mélytengeri halak sodródtak partra az elmúlt időszakban Oregon partjainál – írja a Live Science.

Egyelőre a kutatók sem értik, hogy mi áll a jelenség hátterében.

Egy Facebook-bejegyzésben az oregoni nemzeti parkok szervezete bejelentette, hogy az elmúlt hetekben több, az Alepisaurus ferox fajhoz tartozó példány tetemét is megtalálták Nehalem és Bandon között. Ezen hal alapvetően trópusi és szubtrópusi vizekben fordul elő, általában 200-1000 méteres mélységben.

Az egyik, a közelmúltban felfedezett egyed még élt, amikor előkerült. Az állatot sikerült visszavinni az óceánba, és el is úszott.

Az Alepisaurus ferox egy több szempontból is érdekes faj. Az állat akár 2 méter hosszúra is megnőhet, ezzel az egyik legnagyobb mélytengeri hal, hátát pedig igen hosszú, kígyószerű úszó díszíti. Az egyedek képesek megváltoztatni a nemüket a szaporodás érdekében, a fajra emellett kannibalizmus is jellemző.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy mi áll a mostani partra sodródások hátterében. Több magyarázat is szóba jöhet, lehetséges, hogy egy vihar miatt pusztulnak az állatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik