Tudomány zöldövezet

Tengeri óriás teteme sodródott partra Skóciában

Egy hosszúszárnyú bálna sodródott partra egy skóciai nemzeti parkban – írja a BBC. A fiatal példányt május 3-án este találták meg a Loch Fleet nevű öbölben, az északkelet-skóciai Golspie közelében. A tetem az árapályzónában fekszik, ezért még visszamosódhat a tengerbe.

A Loch Fleet Nemzeti Természetvédelmi Területet kezelő NatureScot értesítette az illetékes szervezetet. A bálna elszállításának feladata a felföldi önkormányzatokat tömörítő tanácsra vagy a skót kormányra hárul majd az állat méretétől függően – és persze attól, hogy be lehet-e gyűjteni a maradványokat.

M Swiet Productions / Getty Images Illusztráció.

A NatureScot szóvivője megerősítette, hogy egy elpusztult bálnára bukkantak a Loch Fleet partján. A tetem egy olyan területen található, ahonnan nehézkes lenne a kiemelés, elképzelhető, hogy az árapály fogja megoldani a problémát. A szakértők abban bíznak, hogy begyűjthetnek mintákat, amelyek vizsgálatával következtethetnek az elhullás okára.

A bálnatetemek elszállításáról minden esetben gondoskodni kell, hiszen potenciális veszélyt jelentenek az egészségre, jelenlétük pedig zavaró. 25 méteres hossz alatt a helyi tanácsnak kell eltüntetnie a maradványokat, ezen határ fölött a tetemek „királyi halnak” minősülnek, és a skót kormány a korona nevében elsőbbségi jogot élvez.

Az elmúlt időszakban több bálna is partra sodródott Skóciában, a tetemek esetenként komoly kellemetlenséget okoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik