Tudomány

Elképesztő kincseket találtak egy lefolyóban

Tracy Packer Photography / Getty Images
Tracy Packer Photography / Getty Images

Lenyűgöző, vésett mintákkal díszített féldrágaköveket találtak egy ókori római fürdő romjai között – írja a The New York Times. A régészek összesen 36 ékkövet fedeztek fel, amelyek feltehetőleg fürdés közben estek ki tehetős tulajdonosaik pecsétgyűrűiből, majd a lefolyókban végezték.

A díszes ékszerek jáspisból, ametisztből és karneolból készültek, a legkisebbek 5 milliméteresek, de akadnak 16 milliméter nagyságúak is. Legtöbbjükre valamilyen istenség képét vésték, esetleg más mitológiai lények, például szatírok szerepelnek rajtuk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Anna giecco (@anna_giecco_photography) által megosztott bejegyzés

Az ékköveken kívül az ásatások során számos más leletre is bukkantak, köztük üveg gyöngyökre, agyag figurákra, fegyverekre, pénzérmékre és mintegy 100 darab hajtűre. A régészek összesen 700 tárgyat találtak a lelőhelyen.

A rengeteg hajtű miatt a szakértők azt feltételezik, hogy az ékszereknek női tulajdonosai lehettek, akik a tolvajoktól félve nem merték a fürdő öltözőiben hagyni becses kincsüket. A meleg vízben ázva azonban a drágakövet rögzítő ragasztóanyag meggyengült, a gyűrű fémváza pedig kitágult, így az ékkő könnyedén kipottyant a foglalatból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik