Tudomány

Közel félmilliárd éves, eddig ismeretlen fajokra bukkantak

Mark Newman / Getty Images
Mark Newman / Getty Images

Több mint 170, jellemzően a tudósok számára eddig ismeretlen faj fosszíliáját fedezte fel két független kutató egy walesi birkalegelőn található, apró kőbányában – írja a LiveScience.

A Joseph Botting és Lucy Muir által mintegy 100 nap alatt feltárt területen a kutatók több, 462 millió éves puha testű élőlény megmaradt szemét és agyát találták meg. A Nature Ecology and Evolution szaklapban megjelent tanulmány szerint a leletek rendkívüli hasonlóságot mutatnak két világhírű kambrium időszakból származó, kanadai, illetve kínai lelőhely maradványaihoz.

A Castle Bank elnevezésű lelőhelyen talált kőzetek azonban nagyjából 50 millió évvel fiatalabbak, mint a fent említett helyeken talált fosszíliák.

A most felfedezett kőzetek a kutatók szerint megmutatják, hogyan diverzifikálódott a puha testű élet az ordovícium korszakban (485-443 millió évvel ezelőtt). A felfedezett fajok között jónéhány furcsa evolúciós utat bejáró egyed fedezhető fel, amelyek között ízeltlábúak, férgek és szivacsok is vannak.

Botting, aki már hosszú ideje kutatja a rejtett lelőhelyet elmondta, ez idáig minden vizsgálat alkalmával találtak valami ismeretlen fajt, így bíznak abban, hogy a lelőhely még évtizedeken át fog újabb és újabb felfedezéseket biztosítani. Megjegyezte: a Castle Bankban megőrzött ökoszisztéma a fiatal állatok bölcsője lehetett, ugyanis szinte csak fiatal egyedek kőzeteit találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik