Tudomány zöldövezet

Ez a világ leghalálosabb állata

LWA / Getty Images
LWA / Getty Images

Se hatalmas fogai, se éles karmai, sőt, még mérge sincsen a világ leghalálosabb állatának, mégis akár 1 millió emberrel is végezhet évente – írja a Live Science. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) jelentése szerint a betegségeket terjesztő szúnyogok minden esztendőben legalább 500 ezer, de akár 1 milliónál is több ember haláláért felelősek.

A vérszívó nőstény szúnyogok táplálkozás közben fertőzhetik meg „prédájukat” az általuk hordozott kórokozókkal. Ezek a rovarok számos veszélyes betegséget adhatnak át az embereknek, köztük a dengue-lázat, a Zika-lázat, a nyugat-nílusi lázat, a chikungunya-lázat, de legtöbbször a maláriát terjesztik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a malária 2021-ben 619 ezer ember halálát okozta világszerte.

A malária a legtöbb esetben ugyan kezelhető kórság, de kifejezett nagy veszélyt jelent a kisgyermekekre, terhes nőkre és immunhiányos személyekre nézve, ráadásul nagyon nehéz kigyógyulni belőle, ha nem áll a beteg rendelkezésére fejlett egészségügyi ellátás. Éppen ezért a világ kevésbé fejlett részein – például Afrikában – komoly gondot okoznak a maláriát terjesztő szúnyogok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik