Tudomány zöldövezet

Videón, ahogy bálnákra támad egy csapat kardszárnyú

Mike Korostelev / Getty Images
Mike Korostelev / Getty Images

Különleges videó készült a kaliforniai Monterey-öbölben: a felvételen az látható, ahogy egy csapat kardszárnyú delfin megtámad két kifejlett szürke bálnát – írja a Live Science. Evan Brodsky, a Monterey Bay Whale Watch videósa, aki március 30-án egy drón segítségével örökítette meg a jelenetet, több mint 30 kardszárnyút számolt össze. A megtámadott bálnák szétváltak, és végül hatórás harc után sekélyebb vizekben leltek menedékre.

Az esetről az Instagramon és a Facebookon is beszámoltak, a videón az látható, ahogy a bálnák összebújnak, miközben a kardszárnyúak oldalról lecsapnak rájuk. A Monterey Bay Whale Watch szerint mindkét bálna súlyosan megsérült a támadásban.

A kardszárnyúak a szürke bálnák egyetlen fő ragadozói, a delfinek azonban általában egyévesnél fiatalabb borjakra vadásznak. Ezen kisebb példányok elejtése sem könnyű a védelmező anyák miatt.

A mostani felvétel egészen szokatlan.

Ari Friedlaender, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint egy ilyen támadás még nem feltétlenül jelent aggasztó mintát, ha viszont nő a hasonló esetek száma, az valamilyen mögöttes jelenség nyoma lehet. Elképzelhető például, hogy lényegesen kevesebb szürke bálna születik, ami a populációt érintő problémára utal.

Bár a kifejlett egyedek megtámadása komoly kihívás, az éhség erős motiváló tényező. Friedlaender szerint a két bálnával való megküzdéskor a kardszárnyúaknak mérlegelniük kell, hogy megéri-e a több hús a sérülés magasabb kockázata mellett. Arra vonatkozóan egyelőre nincsenek adatok, hogy a kardszárnyúak populációja éhezne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik