Tudomány zöldövezet

Állatok tömegei égnek halálra Mongóliában

Getty Images / Future Publishing
Getty Images / Future Publishing

Tömegével pusztulnak a mongol gazellák a belső-ázsiai ország keleti részén tomboló kiterjedt bozóttüzek miatt – írja az MTI a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleménye alapján.

Az állatokat nemcsak a lángok fenyegetik, hanem sokan a kínai határon felhúzott szögesdrótba szaladnak bele a tűz okozta pánik miatt, és az így szerzett sebeik miatt pusztulnak el. Markus Radday, a WWF munkatársa szerint már több száz mongol gazella esett a természeti katasztrófa áldozatául.

Mongóliát fokozottan érinti az éghajlatváltozás. Idén a sztyeppéken az erős szelek és a homokviharok súlyos aszályt idéztek elő. Az átlaghőmérséklet emelkedése a WWF szerint már meghaladta a párizsi klímaegyezményben felső határként kijelölt 2 Celsius-fokot. A sztyeppei régiókban végzett vizsgálatok szerint évtizedről évtizedre 5-8 nappal nő a szélsőségesen forró időszakok hossza.

Az áprilisban keletkezett bozóttüzek Mongóliában 2,2 millió hektár területet emésztettek fel. Emberek eddig nem sérültek meg, de a lángok hatalmas pusztítást okoztak az állat- és növényvilágban. A bozóttűzzel a határ kínai oldalán is küzdenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik