Tudomány zöldövezet

Óriási tömeg próbálja meghódítani az Everestet

Pemba Dorje SHERPA / AFP
Pemba Dorje SHERPA / AFP

Rekord számú, 454 hegymászó kapott engedélyt eddig a tavaszi szezonban a Csomolungma megmászására nepáli oldalon – írja az MTI. Bigyan Koirala, a nepáli turisztikai osztály vezetője szerint a világ legmagasabb hegyének, a Csomolungma megmászásának történetében még soha nem adtak ki ennyi engedélyt.

Ezt megelőzően a 2021-es tavaszi szezonban adtak ki ennyi jóváhagyást a nepáli hatóságok, akkor összesen 409 személynek engedélyezték a 8848,88 méter magas hegycsúcs déli, nepáli oldalról történő megközelítését. Múlt péntekig 61 ország 454 hegymászója kapott hivatalos engedélyt. A kiváltás ára 11 ezer dollár, magyar valutában nagyjából 3,7 millió forint.

A nemek arányát figyelembe véve a frissen kiadott engedélyek kétharmadát nők kapták meg, a nemzetiségeket figyelembe véve pedig a legtöbb engedélyt kínai, amerikai és indiai hegymászók szerezték meg.

A Kína és Nepál között magasodó Csomolungma hófödte csúcsát 70 évvel ezelőtt, 1953-ban hódították meg először sikeresen. A tavaszi szezon első hegymászótúráját május második hetében indítják, az engedélyek kiváltása azonban a turisztikai hivatal közlése szerint tovább folyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik