Tudomány zöldövezet

Szép lassan elnyeli a tenger az angliai üdülőfalut

Komoly veszélyben van egy, az erózió által súlyosan érintett angliai üdülőfalu – írja a BBC. Hembsy strandját idén le kellett zárni, miután a dagály több méternyi homokot mosott ki a partról. Márciusban öt házat le is bontottak, mielőtt még az erózió következtében összeomlottak volna.

Áprilisban egy 80 méter hosszú, ideiglenes védelmi rendszert építettek ki a parton nagyjából 2000 tonna kő felhasználásával. Ennek célja, hogy lelassítsa az eróziót, elérhetővé tegye a partot, illetve segítse a helyi vizeket felügyelő mentőcsónak működését.

Április 20-án ugyanakkor az erős szél és a nagy dagály miatt a hullámok átcsaptak a struktúrán.

Daniel Hurd, a Hembsyben működő mentőcsónak csapatának tagja szerint újabb 2-3 méter veszett el a helyi dűnéből, a csónak rámpája pedig megsemmisült. A veszély miatt a partszakaszt valószínűleg ismét lezárják majd.

Alena Kravchenko / EyeEm / Getty Images

A tervek szerint idővel egy állandó, 1,3 kilométer hosszú védelmi rendszert is kiépítenének, ám a beruházás igen költséges, mintegy 15 millió fontba kerülne. Hembsy számára a strand a nyári szezonban komoly bevételi forrást jelent, de a tenger előrenyomulása már magát a falut is veszélyezteti.

Az Egyesült Királyságban az erózió régóta súlyos gondot okoz, a klímaváltozáshoz köthető tengerszint-emelkedés pedig tovább mélyíti a problémát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik