Tudomány zöldövezet

Kijárási tilalmat vezettek be Indiában a tigrisek miatt

Több száz falusinak adtak utasítást Észak-Indiában a hatóságok, hogy a hét elején sötétedés után ne hagyják el otthonaikat, miután két ember is tigristámadásban vesztette életét a térségben – számol be a South China Morning Post. Idén áprilisban jelentették be, hogy India vadon élő tigrisállománya 3000 fölé emelkedett, a növekvő szám azonban az élőhely elvesztésével és a városok terjeszkedésével együtt egyre több támadáshoz vezet.

A vasárnap elrendelt kijárási tilalom alapján Uttarakhand állam két körzetében az emberek este 7 és reggel 6 óra között nem mozdulhatnak ki.

Az iskolákat is bezárták hétfőtől kezdődően két napra.

Az első halálesetet csütörtökön, a másodikat pedig vasárnap jelentették, de nem világos, hogy a két támadást ugyanaz a példány követte-e el. A hatóságok jelenleg is vizsgálják az érintett területet, Szvapnil Anirudh erdőtiszt szerint a környéken kevés a vadon élő zsákmányállat, az emberek és a szarvasmarhák pedig könnyű célpontok a ragadozók számára.

Zocha_K / Getty Images

Az indiai kormány tavalyi közlése szerint 2019 és 2021 közepe között legalább 108 ember halt meg az országban tigristámadásban. A természetvédő szervezetek szerint az ember-állat konfliktusok növekedésének hátterében az áll, hogy a települések gyorsan terjeszkednek a tigrisek élőhelyén.

India ad otthont a globális tigrisállomány 75 százalékának, az ebben a hónapban közzétett legfrissebb adatok alapján 3167 példány élhet az ország területén. Az egyedszám az elmúlt évtizedben emelkedett, a növekedés üteme viszont 2018 és 2022 között 7 százalék alá esett szemben az előző négy év több mint 30 százalékos arányával.

A tigris az elmúlt száz év során történelmi elterjedési területének több mint 93 százalékát vesztette el, a Természetvédelmi Világszövetség szerint ma már csak 13 országban léteznek elszórtan populációi. A becslések alapján 1900-ban még több mint 100 ezer példány élt a bolygón, a szám azonban 2010-re rekordalacsony szintre, 3200-ra csökkent. Abban az évben India és 12 másik, tigrispopulációval bíró ország megállapodást írt alá, a cél az volt, hogy 2022-ig megduplázzák az egyedszámot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik