Tudomány zöldövezet

Több száz medvét ölnek meg Romániában

Image captured by Joanne Hedger / Getty Images
Image captured by Joanne Hedger / Getty Images

Szigorúbb megelőző intézkedéseket hoz a romániai környezetvédelmi minisztérium a barnamedvék magas száma miatt, az új miniszteri rendelettervezet jóval több nagyvad kilövésére adna engedélyt, és a védekezést is jobban elősegítenék – írja az MTI Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerdai bejelentése alapján.

Az országban 7536 és 8093 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. Egyes térségekben a medvepopuláció sűrűsége jóval nagyobb az átlagnál, a nagyvad legkedveltebb élőhelye a Kárpátkanyar. Romániában évek óta nem mérték fel a medveállományt, a 2016-os cenzus 5900 és 6500 közöttire becsülte a számukat. Tánczos Barna szerint az eltérés a medvepopuláció folyamatos növekedését mutatja, amit az is alátámaszt, hogy egyre több a bejelentés a nagyvad lakott területen való jelenléte miatt, a legtöbb a két székelyföldi megyéből érkezik.Hargita és Kovászna mellett különösen Brassó, Prahova, Arges és Bákó megyében okoz gondot a medvék jelenléte, de egyre több térségben bukkannak fel.

A populáció növekedését a medvetámadások és vadkárok miatti bejelentések is visszaigazolják, ezek száma is egyre nő. A román kormány az elmúlt négy évben 21 millió lejt (1,6 milliárd forint) költött a gazdák kárpótlására, mára sikerült rendezni a többéves tartozást. A megelőzéssel a szaktárca ezt az anyagi terhet is csökkentené.

Nem elég utólag intézkedni, szigorítani kell az ember és a vad interakciójának csökkentését szolgáló megelőző intézkedéseket. A medve vadállat, természetes élőhelyén kell védeni, és nem a faluban vagy a kukoricásban. Az emberi élet védelme a legfontosabb

– fogalmazott a miniszter.

Az idei évre szóló megelőzési kvótákat tartalmazó miniszteri rendeletet május 15-én írnák alá, amely 400-nál több védett állat kilövését engedélyezné – tavaly ez a szám 140 volt. A kvóta megyékre való leosztása a bejelentések száma és a medvepopuláció sűrűsége alapján történik.

A szabályozás kétéves megléte óta 471 esetben elkergették, 66 esetben áthelyezték és 25 esetben kilőtték a vadat. A legtöbb áthelyezés Hargita megyében, Tusnádfürdőn történt, ahol projekt is zajlik a medvék távoltartására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik