Tudomány zöldövezet

Havazás és mínuszok érkeznek hét közepére

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Több helyen zivatarokkal és erős széllel tarkítva, de alapvetően kellemesen telt a hétvége sok napsütéssel és olyan hőmérsékleti értékekkel, amikor az ember már szívesen tölti idejét a szabadban. A napsütésre komolyabb panaszunk hétfőn sem lehet, ám egy hidegfrontnak köszönhetően sarkvidéki levegő áramlott fölénk, már csak 7-13 fok között alakulnak a maximumok.

Keddtől még tovább hűl a levegő és csapadék is érkezik, helyenként havazásra számíthatunk és éjszakánként erősebb mínuszokra – télies lesz a hét közepének időjárása

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hét elején egy mediterrán ciklon alakítja térségünk időjárását, amely tőlünk délre vonul el, jelentős csapadékot szállítva Románia és Bulgária területére. A ciklon retrográd módon „visszakanyarodik” keletről nyugat felé, ezzel pedig holnaptól hazánkba is csapadékot szállít: péntekig nem lesz olyan nap, hogy ne esne „valami” az égből. A legtöbb esetben esőre számíthatunk, de több helyen előfordulhat havas eső, illetve

kedden inkább a Tiszántúlon, szerdán és csütörtökön elsősorban az északkeleti országrészben (de valójában bárhol) havazhat.

Ha a csapadékzóna éjjel érkezik, helyenként fehér tájra ébredhetünk, de napközben mindenhol hamar el is olvad. A hőmérséklet hét közepén 4-9 fokos csúcsokat produkál, ami jócskán alulmúlja az ilyenkor szokásos 11-16 fokot. Gyakorlatilag február végének megfelelően alakul e pár nap időjárása, éjszaka a hőmérséklet fagypont környékére süllyed, főként az éjszaki megyékben akár -5 fokot is mérhetünk.

Ahogy a ciklon kelet felé mozog, péntektől folyamatosan csökken a csapadék mennyisége, és felmelegedés veszi kezdetét. Lassú a folyamat, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint hétvégén és jövő hét elején változékony – azaz helyenként és átmenetileg esős –, ám melegedő időben lesz részünk, a hőmérséklet jelen állás szerint április 13-14. magasságában éri el az átlagnak tekinthető 12-17 fokos szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik