Tudomány zöldövezet

Vámpírként szipolyozzuk ki a bolygót

Az ENSZ friss vízügyi jelentésében a közelgő globális vízkrízisre, illetve a túlfogyasztás, a szennyezés és az éghajlatváltozás miatti vízhiány közvetlen veszélyére figyelmeztet – írja a BBC.

A publikáció alapján fajunk a vámpírszerű túlhasználat és túlfejlődés veszélyes útján jár.

Március 22-én, a víz világnapján több ezer küldött gyűlik össze New Yorkban egy háromnapos rendezvényre. Ez az első nagy ENSZ-es vízügyi találkozó 1977 óta.

Guido Dingemans, De Eindredactie / Getty Images

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint az emberiséget éltető vizet a fenntarthatatlan vízfogyasztás, a szennyezés és a globális felmelegedés fenyegeti. Richard Connor, a friss jelentés vezető szerzője elmondta, napjainkban a világ népességének körülbelül 10 százaléka él olyan területen, ahol súlyos vagy kritikus a vízhiány. Évente akár 3,5 milliárd ember is élhet vízhiányos körülmények között legalább egy hónapon át.

Connor szerint a bizonytalanság egyre fokozódik, és ha nem kezeljük a problémát, globális krízissel fogunk szembenézni. „Van elég víz a bolygón, ha hatékonyabban gazdálkodunk vele, mint az elmúlt néhány évtizedben” – mondta Usha Rao Monari, az ENSZ helyettes főtitkára és a vízkonferencia házigazdája.

Cikkünk a European Climate Foundationnel zajló együttműködésünk keretében készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik