Tudomány

Mit jelentenek a magyar zászló színei?

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

A korábban használt vörös és fehér színhez a XV. században kapcsolódott a zöld, a nemzeti színeket együtt először 1608-ban, II. Mátyás király pozsonyi koronázásakor használták. Zászlón pedig, – nemzeti jelképként – a reformkorban jelent meg együtt a piros, a fehér és a zöld szín – írja a Múlt-kor.hu.

Az 1848-as követelések egyike volt, hogy „a nemzeti színek régi jogukba visszaállíttassanak”, majd az 1848. március 23-án elfogadott XXI. törvény tette kötelezővé nyilvános ünnepek alkalmával az összes középület, közintézmény és magyar hajó esetében a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát. Ma az Alaptörvény mondja ki, hogy Magyarország zászlaja három, egyenlő szélességű, sorrendben felülről piros, fehér és zöld színű, vízszintes sávból áll, amelyben

a piros szín az erő, a fehér szín a hűség, a zöld szín a remény jelképe.

Az Országgyűlés 2014 decemberében március 16-át nyilvánította a magyar zászló és címer napjává – a beterjesztők eredetileg március 23-át, az 1848-as XXI. törvénycikk elfogadásának dátumát javasolták, ám ez a nap 2007 óta a magyar-lengyel barátság napja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik