Tudomány

Megtalálták a világ leghosszabb nyakú dinoszauruszát

Sergey Krasovskiy / Getty Images
Sergey Krasovskiy / Getty Images

A dinoszauruszok a jura korszak meghatározó élőlényei voltak, azonban a különböző fosszíliák a mai napig tudnak újdonságokat mondani a kipusztult fajról. Ennek köszönhető, hogy egy új tanulmány megállapította: a mai Kína területén élt Mamenchisaurus volt a valaha élt leghosszabb nyakú állat a Földön – írja az IFLScience.

A hatalmas dinoszauruszokat nem könnyű tanulmányozni, ugyanis sokszor nem az egész állat, csupán részei maradnak fenn fosszíliák formájában. Így tehát a leghosszabb nyakú sauropoda (a hüllőmedencéjű dinoszauruszok egyik alrendága, amelybe nagy testű növényevők tartoztak) azonosítása is jelentős nehézségekbe ütközött.

A Mamenchisaurus sinocanadorum kiváló példa erre, lévén sokáig csak a nyak és a koponya alapján ismerték a példányt.

Nemrégiben azonban egy nemzetközi kutatócsoport összehasonlította a faj morfológiai sajátosságait a potenciálisan rokonságban álló példányokéval, amelyből arra következtettek, hogy a kínai egyed nyakának hossza több mint 15 méter lehetett.

A nagyjából fél panelház méretű nyakkal megáldott Mamenchisaurus olyan erőforrásokhoz férhetett hozzá hosszú nyaka miatt, amelyek más fajok számára elérhetetlenek voltak. Paul Barrett professzor, a londoni Natural History Museum szerint az állatnak összetett légzőrendszere volt, így a nyakában, a hasában és a mellkasában is voltak ballonszerű légzsákok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik