Tudomány az élet nagy kérdései

Mi történne, ha egyszerre ugrana fel minden ember?

A népszerű elképzelés szerint ha a bolygón minden egyes ember egyszerre ugrana a magasba, az befolyásolná a Föld forgását. Az IFLScience cikkében válaszolja meg, hogy valójában mi történne.

Mivel az akció a gyakorlatban kivitelezhetetlen, biztos választ nem lehet adni, néhány szakértő ugyanakkor végzett elméleti számításokat, kisebb léptékű kísérleteket. A BBC Earth Lab című műsorában Greg Foot műsorvezető például egy fesztiválon 50 ezer embert vett rá, hogy egyszerre ugorjon, miközben 1,5 kilométeres távolságban rögzítették a szeizmikus adatokat. A kalkulációkat az itt begyűjtött információkra alapozták.

Bizonyos nagy földmozgások elhanyagolható módon, de befolyásolhatják a bolygó forgását, a 2011-es japán esemény miatt például 1,8 mikroszekundummal rövidültek meg a napok. Az Earth Lab kísérletében 0,6 erősségű rengést detektáltak, ebből kiindulva a világ összes embere sem lenne elég a forgás módosításához.

A bolygó forgását legalább 8-as erősségű események tudják megváltoztatni, ehhez a jelenleginél mintegy hétmilliószor nagyobb populáció kellene.

Foot szerint a városi legenda tehát teljesen hamis.

Jordan Siemens / Getty Images

Képesek lennénk bármilyen módon hatni a bolygó mozgására? Rhett Allain fizikus laza számítást végzett, úgy kalkulált, mintha az emberek mind egy helyszínen ugranának, így kerülve el az energia kioltódását. A vizsgálatkor a népesség hétmilliárdos volt, ennyi ember elméletileg már elég lenne, hogy a Föld egy hidrogénatom sugarának nagyjából a századrészével elmozduljon. A talajra való visszaérkezéssel ugyanakkor az égitest is visszakerülne eredeti helyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik