Tudomány zöldövezet

Emlősökre is vadászhattak a ragadozó óriáshangyák

VW Pics / Getty Images
VW Pics / Getty Images

Hatalmas ragadozó hangyák éltek a mai Németország és Észak-Amerika területén nagyjából 47 millió évvel ezelőtt – írja a ScienceAlert. Az óriáshangyák királynői nagyjából akkorák lehettek, mint egy kolibri: a legnagyobb ismert példány testhossza az 5 centimétert, szárnyfesztávolsága a 16 centimétert is elérte. A szakértők úgy vélik, ezek a rovarok akár kisebb gyíkokat, madarakat és emlősöket is fogyaszthattak.

Ute Kiel / antweb.org / Wikipedia

Nemrégiben egy új, a Titanomyrma nembe tartozó óriáshangya fosszíliát találtak a kanadai Brit Kolumbia tartományban. Ez a felfedezés meglepte a szakértőket, ugyanis idáig úgy hitték, ezek a hatalmas rovarok nem képesek életben maradni olyan hideg klímában, mint amilyen azt a térséget jellemzi.

A rovarok jellemzően ektoterm élőlények, vagyis testük belső hőforrása nem elegendő számukra testhőmérsékletük szabályozásához, ezért külső hőforrásra szorulnak a z életben maradáshoz. Az ilyen állatok az emlősökkel ellentétben nem tudnak alkalmazkodni a hideg klímához.

Akkor mégis hogyan élhetett óriáshangya Kanada fagyos vidékein? Bruce Archibald őslénykutató szerint ez mindaddig rejtély marad, ameddig nem találnak több fosszíliát, amelyet megvizsgálhatnak.

Cikkünk a European Climate Foundationnel zajló együttműködésünk keretében készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik