Tudomány

Kiderült, milyen hangja lehetett a dinoszauruszoknak

Nagyjából 70 millió éves dinoszaurusz-gégére bukkantak, ezzel ez a legősibb hangképzőszerv, amelyet valaha találtak – írja az IFLScience. Az ilyen leletek elképesztően ritkák, hiszen a légzőrendszer szervei általában gyorsan lebomlanak.

A gége egy, a Pinacosaurus nemzetségbe tartozó állaté volt, segítségével talán megtudhatjuk, milyen hangja is volt ezeknek az őshüllőknek. A szakértők szerint a szerv alkalmas lehetett a mai madarakéhoz hasonló hangok képzésére. A Pinacosaurusok a késő kréta időszakban éltek, hátukból tüskék álltak ki, farkuk végén pedig buzogányszerű csontképződmény volt található.

Mohamad Haghani / Stocktrek Images / Getty Images

A madaraknak – sok szárazföldi állattal ellentétben – nincsnek hangszálaik, helyettük a hangképzéséért egy egyedi szerv, az alsó gégefő (syrinx) felel, amely lehetővé teszi az olyan összetett hangok létrehozását is, mint a madárdal. A Pinacosaurusok nem rendelkeznek ilyen szervvel, viszont gégéjük nagyon is hasonlított egy alsó gégefőhöz, így képesek lehettek a madárdalszerű hangok kiadására. A kutatók úgy vélik, az ősi állat hangja leginkább a papagájokéhoz és a verébalakúakéhoz hasonlíthatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik