Tudomány zöldövezet

Sosem volt ilyen kevés tengeri jég az Antarktisznál

Rekordalacsony szintre süllyedt az Antarktisz körüli tengeri jég felülete – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A kutatók még sohasem láttak ilyen szélsőséges helyzetet.

A jég kiterjedése várhatóan még tovább csökken, mielőtt az idei nyári olvadási szezon véget ér.

Az éghajlatváltozás hatása az északi-sarkvidéki tengeri jég olvadásában egyértelműen kimutatható az 1979-ig visszanyúló feljegyzésekből. Azonban az antarktiszi jég évről évre sokkal változékonyabb, ami eddig megnehezítette a globális felmelegedés következményeinek észlelését a régióban.

Az antarktiszi tengeri jég figyelemre méltó csökkenése az elmúlt hat évben azt jelzi, hogy az óceánban jelenleg tapasztalható rekordmennyiségű hő és az időjárási mintákban bekövetkezett változások hatására az éghajlati válság végül itt is megmutatkozik. A szakértők egy ideje aggódnak a helyi jég miatt, a klímamodellek már 2014-ben azt sugallták, hogy a kontinensen található óriási nyugat-antarktiszi jégtakaró (WAIS) pusztulásra van ítélve.

A tengeri jég egyre nagyobb mértékű csökkenése miatt a hullámok elérik a jégtakarókat és a gleccsereket, felgyorsítva szétesésüket és olvadásukat. Egy nemrégiben készült tanulmány a nyugat-antarktiszi jégtakaró fokozatos pusztulását jelezte előre arra az esetre, ha a globális átlaghőmérséklet-emelkedés meghaladná az 1 Celsius-fokot, ami már meg is történt. Ezzel együtt a tenger szintje 4 métert emelkedhet.

Brett Monroe Garner / Getty Images

„A kontinentális talapzat, amely egy Németország nagyságú terület, most teljesen jégmentes” – mondta Karsten Gohl német sarkkutató a Polarstern kutatóhajó fedélzetén. „Aggasztó, hogy ez a változás milyen gyorsan ment végbe” – tette hozzá. „A tengeri jég gyors zsugorodása az elmúlt hat évben igen figyelemre méltó, mivel a jégtakaró az azt megelőző 35 évben alig változot” – jegyezte meg munkatársa, Christian Haas.

Az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont tudósai is új rekordot mértek. Elmondásuk szerint az antarktiszi tengeri jég kiterjedése február 13-án 1,91 millió négyzetkilométerre csökkent, ami a korábbi, 2022. február 25-i rekordnál is alacsonyabb. A tengeri jég az antarktiszi nyár folyamán elolvad, majd az ősz beköszöntével ismét gyarapodásnak indul. A központ kutatói szerint az elmúlt években február 18-a és március 3-a között mérték az éves minimumot, így további csökkenés várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik