Tudomány

A házak is beleremegtek egy amerikai meteorrobbanásba

William Attard McCarthy - McCarthy's PhotoWorks / Getty Images
William Attard McCarthy - McCarthy's PhotoWorks / Getty Images

Igen látványos, zöld meteort figyeltek meg Oklahoma állam felett helyi idő szerint pénteken, a korai órákban – számol be a Business Insider. Az eseményt több szemtanúnak és kihelyezett kamerának is sikerült megörökítenie.

Sokan még hangrobbanásról is beszámoltak.

A Fox 23 beszámolója szerint többen azt tapasztalták, hogy otthonuk megremegett, ahogy az objektum megsemmisült.

Mike Collier meteorológus egy több felvételből videót tett közzé közösségi oldalán. Ezen jól hallható a meteor hangrobbanása is.

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat tulsai szervezete szerint számos bejelentés érkezett hozzájuk. A műholdas adatok alapján az objektum Wagoner megye felett villant fel.

Az oklahomai objektum egy úgynevezett tűzgömb volt, ide olyan meteorokat sorolnak, amelyek elérik vagy meghaladják a Vénusz látható fényességét. Amennyiben a tűzgömb hangrobbanást is előidéz, már bolidának nevezik.

Naponta megannyi meteor hullik bolygónk légkörébe, többségük viszont nagyon apró, lakatlan területek, például az óceán felett semmisül meg, vagy nappal érkezik, emiatt töredéküket tudják csak megfigyelni. A mostanihoz hasonló, kifejezetten látványos és zajos objektumok dokumentálása viszonylag ritka.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik