Tudomány zöldövezet

Korábban nem látott pingvinkolóniára bukkantak az Antarktiszon

A császárpingvinek eddig nem látott kolóniájára bukkantak – írja a Live Science. A populáció nyomait, a nagy mennyiségű guanót műholdfelvételeken detektálták a nyugat-antarktiszi területen.

Eddig csupán a faj 66 kolóniáját ismerték, a mostani felfedezés ezért különösen fontos.

A csoportban a becslések alapján 500 felnőtt pár és fiókák élnek, ezzel egy viszonylag kis költőhelyről van szó. A kolónia megtalálása ennek ellenére sokat segíthet a madarak megismerésében.

Martin Ruegner / Getty Images

A populációt Peter Fretwell, a British Antarctic Survey földrajz-információs szakembere találta meg decemberben, miközben az Európai Űrügynökség két Sentinel-2 műholdjának adatai révén vizsgálta a jégveszteséget. A felfedezést január 20-án, a pingvinekkel kapcsolatos tudatosság napján jelentették be.

Fretwell előbb egy vékony, barna sávra lett figyelmes a jégen, majd a Maxar WorldView-3 űreszközének októberi, nagy felbontású képeit elemezve megerősítette a Verleger Pointnál található kolónia létezését. Mivel a madarak ürüléke felhalmozódik, illetve megszínezi a jeget, sokkal könnyebb észlelni, mint magukat a pingvineket. A faj egyedei gyakran nehezen megközelíthető helyeken élnek, amelyeket sokszor műholdas megfigyeléseknek köszönhetően tudnak felfedezni.

A császárpingvin a legmagasabb és legnagyobb tömegű pingvinfaj. A példányok csak tengeri jégen, illetve jégselfeken költenek, a globális felmelegedés ezért komoly fenyegetést jelent rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik