Tudomány zöldövezet

Hatalmas, 2,7 kilogrammos varangyot fogtak Ausztráliában

Queensland Department of Environment and Science / AFP
Queensland Department of Environment and Science / AFP

Egy gigantikus, 2,7 kilogrammos óriásvarangyra, azaz agavarangyra (Bufo marinus) bukkantak ausztrál vadőrök a queenslandi Conway Nemzeti Parkban – írja az MTI és a The Guardian.

Könnyen lehet, hogy az óriási példány világrekorder.

A Guinness Rekordok Könyve alapján a varangyok között a csúcstartó egy 1991-ben, Svédországban megtalált 2,65 kilogrammos állat.

A hatalmas egyedet felfedező vadőr, Kylee Gray szerint egy kígyó siklott át előttük az úton, ezért álltak meg a járművükkel. Amikor azonban kiszállt a kocsiból, a lába előtt megpillantotta a hatalmas varangyot. Alig hitte el, hogy milyen nagy és nehéz, mikor felvette. A ritka példányt végül elaltatták, mivel a mérgező, nagy testű, invazív állat fenygetést jelent az őshonos fajokra.

A Toadzillának (a toad, azaz a varangy és a Godzilla szó összetételéből) elnevezett kétéltű valószínűleg nőstény volt. A Queenslandi Múzeum szeretné megtartani az egyedet.

Az eredetileg Közép- és Dél-Amerikában élő óriásvarangyot 1935-ben telepítették be Ausztráliába, hogy megritkítsa a cukornádat pusztító bogarakat. Az idegenhonos faj ugyanakkor elszaporodott, és napjainkban nagy veszélyt jelent a helyi rovarokra és kisemlősökre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik