Tudomány zöldövezet

Ezer éve nem volt ilyen meleg Grönlandon

Egy friss tanulmány alapján több mint ezer éve nem volt olyan meleg Grönlandon, mint napjainkban – írja az MTI.

A jégmagminták vizsgálatából kiderült, hogy a régió hőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi átlagnál.

A grönlandi jégmagok révén azt is megtudhatják a kutatók, hogy a mérések kezdete előtt milyen hosszú távú éghajlati folyamatok játszódtak le. A térség 1995-ig a világ többi részéhez képest nem mutatta egyértelműen a globális felmelegedés jeleit, most azonban drámai változásról számoltak be a 2011-ben vett minták alapján.

Az elemzés szerint az 1990-es évektől 2011-ig folyamatosan emelkedett a hőmérséklet a területen. Maria Hörhold, a német Alfred Wegener Intézet glaciológusa és a tanulmány vezető szerzője kiemelte: az adatok egyértelműen a globális felmelegedést támasztják alá.

A jégmagadatok elemzése évekig tart, Hörhold már a 2019-es információkat is vizsgálja. Az újabb elemzésnek még nincs eredménye, de várhatóan a hőmérséklet növekedését fogják észlelni, mivel Grönland jégtakarója és gleccserei egyre gyorsabb ütemben olvadnak.

A kutatók az adatok révén elkészítették Grönland hőmérsékleti diagramját az 1000-től 2011-ig tartó időszakra. Az első 800 évben a hőmérséklet kissé alacsonyabb volt, majd felfelé és lefelé is mozgott, végül az 1990-es évektől hirtelen megnőtt.

steve_is_on_holiday / Getty Images

Hörhold szerint ez az 1995 utáni felmelegedés annyival jelentősebb az iparosodás előtti időszak hőmérsékletéhez viszonyítva, hogy majdnem nulla az esélye, hogy nem az ember okozta éghajlatváltozás áll a háttérben. Az is kiderült, hogy a grönlandi olvadó jégből keletkezett víz mennyisége szintén hirtelen emelkedett. Hörhold hozzátette, a térségben a grönlandi blokk nevű időjárási rendszer miatt nem lehetett korábban észrevenni a felmelegedést. Körülbelül 25 éve vált a folyamat annyira jelentőssé, hogy már nyilvánvaló legyen.

A korábbi adatok azt mutatták, hogy Grönland nem melegszik olyan gyorsan, mint az Északi-sarkvidék többi része, ahol négyszer gyorsabban nő a hőmérséklet a globális átlaghoz képest. Hörhold kutatócsoportja öt új jégmagot emelt ki a régi fúrások közeléből, hogy össze tudják hasonlítani őket a korábbiakkal.

A szakértők szerint aggasztó, amit tapasztaltak, mert azt jelzi, hogy Grönland jégtakarója olvad. A tanulmányban 2011-ig elemezték az adatokat, de azt követően rekordmértékű olvadás következett be régiószerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik