Tudomány zöldövezet

A hazai vízhálózat nagy részét érinti az elöregedés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Napjainkban magától értetődőnek vesszük, hogy a csapot megnyitva bármikor tiszta ivóvízhez juthatunk, kényelmes helyzetünk azonban nem evidencia, több ezer évnyi fejlődés áll a háttérben. Az infrastruktúra gyökerei egészen ősiek, a Római Birodalom koráig nyúlnak vissza.

Sajnos a mai magyar vízhálózat nem igazán modern, ahogy Európában sok területen, úgy hazánkban is a rendszer nagyjából az egyharmadát az első és a második világháború között lefektetett csövek teszik ki. Az újabb infrastruktúra-fejlesztési hullám az 1950-es és 1970-es évek között, majd a harmadik az 1970-es és az 1990-es évek között zajlott le. Noha a vízellátás gyakorlatilag mindenhol biztosított, az eltérő korú vezetékekből nagyon különböző természetű problémák adódnak.

A Zöldövezet podcast adásában ezeket a kihívásokat jártuk körbe Török Balázzsal, a Xylem Water Solutions Magyarország Kft. területi értékesítései vezetőjével. Mint elmondta, a hazai hálózat legalább 55-60 százalékát érinti az elöregedés, de egyéb gondokkal is meg kell küzdeniük a szakértőknek. Ami egészen biztos: ahogy haladunk az időben, a rendszer úgy fog egyre több és jelentősebb beavatkozásokat igényelni.

A vízhálózat hiányosságai akár komoly következményekkel, jelentős víz- és energiaveszteséggel is járhatnak, egyes térségekben pedig a lassan áramló, pangó vízben szennyezők is megjelenhetnek. Az eleve nehéz helyzetet a megváltozó fogyasztói szokások tovább bonyolítják.

A Xylem Water Solutions Magyarország Kft.-nél innovatív és intelligens technológiák révén igyekeznek megoldani a vízügyeket, köztük a vízhálózat problémáit. A vállalat megannyi területen, köztük a szennyvízkezelésben, az energetikai alkalmazásokban és a mezőgazdaságban is képes segítséget nyújtani.

A Xylem egyik szolgáltatásának fókuszában épp a cső állapotfelmérése áll. A cég szakemberei speciális szondákat helyeznek a hálózatba, amelyek a vízvezetékeken végigúszva képesek értékes információkat gyűjteni. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a szakemberek arról is információkat szerezhetnek, hogy hol találhatóak a rendszerben szivárgó pontok, hogy ezek mekkorák, fémes anyagú csövek esetében pedig akár egyfajta hőtérképet is készíthetnek a korrózió mértékét megmutatva. A megközelítés révén célzottan ott végezhető beavatkozás, ahol valóban szükség van rá, így azon csövek melyeknek még van hátra hasznos élettartamukból, nem kerülnek feleslegesen cserére.

Hogy milyen ókori és középkori előzményei vannak Magyarország vízhálózatának, hogy az egyes fejlesztési fázisokra milyen kihívások jellemzőek, és hogy a hazai agglomeráció miért van különösen kiszolgáltatott helyzetben, az mind kiderül a Zöldövezet adásából. A teljes podcast ezen a linken hallgatható meg.

Kapcsolódó
Évtizedek óta várja a felújítást a hazai vízhálózat
Milyen állapotban van a magyarországi vízhálózat, és milyen módszerekkel lehetne javítani az állapotán? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jártunk körbe a Zöldövezet adásában Török Balázzsal, a Xylem Water Solutions Kft. területi értékesítési vezetőjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik