Tudomány

Ezek az állatok képesek átlátszóvá változni

Az üvegbékafélék az álcázás mesterei: éjszakai állatok lévén nappal világos leveleken alszanak, szinte tökéletesen áttetsző testük miatt viszont alig lehet észrevenni őket. Ily módon képesek elkerülni a ragadozókat.

Egy új tanulmányban a szerzők magyarázatot találhattak a békák trükkjére – írja az IFLScience.

Úgy tűnik, az állatok úgy képesek láthatatlanná válni, hogy májuk felszívja a vörösvértesteket.

Carlos Taboada, a Duke Egyetem munkatársa és kollégái a Hyalinobatrachium fleischmanni nevű fajt vizsgálták, az eredmények pedig hozzájárulhatnak a szívbetegségek és vérrögképződési zavarok kezeléséhez használt gyógyszerek fejlesztéséhez.

Clinton Harris / Getty Images

Amikor a cél a láthatatlanság, a vér komoly akadályt jelent, a vörösvértestek ugyanis – ahogy nevük is sugallja – vörösek. Ennek ellenére az üvegbékafélék képesek áttetszővé válni.

Az új elemzés során speciális képalkotó eljárásokat használtak, így tudták megállapítani, hogy a kétéltűek 34-61 százalékkal átlátszóbbak, mikor vörösvérsejtjeik nagyjából 89 százalékát eltávolítják a keringésből, és a májukba rejtik. Ébredéskor a vörösvérsejtek felszabadulnak, és a békák áttetszősége megszűnik. Láthatatlanságra az este beálltával már nincs szükségük, ilyenkor a sötétség segíti a rejtőzést.

A legtöbb gerincesnél amikor a vörösvérsejt egy helyen gyülemlik fel, vérrögök alakulnak ki, ami könnyedén halálos lehet. Éppen ezért a békáknál zajló folyamat megismerése segíthet a gyógyszerfejlesztésben. Azt, hogy miként képesek vörösvérsejtjeiket szabályozni, továbbra is rejtély, ezért újabb vizsgálatokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik