Tudomány

Ez okozhatja a spontán öngyulladást

Az idők során világszerte több állítólagos spontán emberi öngyulladásos eset is történt, ilyenkor a test bármiféle látható ok nélkül kap lángra. 2015-ben például németországban gyulladt ki egy padon ülő nő, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

Roger Byard, az Adelaide-i Egyetem munkatársa a Business Insidernek azt mondta, az áldozatok keze és lába általában sértetlen marad, míg a fej és a törzs elszenesedik. Előfordul, hogy a közelben lévő bútorok is megégnek. A jelenséget régóta ismerik, mint a kutató kiemelte, az elmúlt 300 évben mintegy 200 esetet dokumentáltak.

MR.WUTTISAK PROMCHOO / Getty Images

A spontán öngyulladásra az idők során több magyarázat is született, volt, aki isteni beavatkozásban hitt, mások az alkoholt vagy a testben felgyülemlő gázokat okolták. Byard szerint tudományos szempontból egyik elmélet sem megalapozott, a gyulladás pedig egyáltalán nem spontán.

Gyakorlatilag minden esetben jelen volt külső láng, a leggyakoribb tűzforrások a cigaretták, a lámpák és a gyertyák.

A gyulladások hátterében a kanóchatás nevű jelenség áll, ennek lényege, hogy az emberi test képes gyertyához hasonlóan viselkedni. Az égést a testzsír és a ruhák egyaránt segítik, és mivel a végtagokban kevesebb a zsír, azok nem kapnak lángra.

1998-ban a BBC egyik műsorában egy disznótetemmel végeztek kísérletet: az állatot egy szőnyegbe csavarták, majd meggyújtották. Bár a test nagy része megégett, a sertés lábai épek maradtak.

„Az emberek hisznek a városi legendákban” – mondta Byard. A szakértő szerint a háttérben lévő mechanizmusok sokkal egyszerűbbek az isteni beavatkozásnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik