Tudomány

A mai újszülöttek látni fogják a koalák kihalását

Egy új kutatás szerint súlyosabb lehet az évszázadunkban jelentkező kihallási hullám, mint azt korábban gondoltuk – írja az IFLScience. Nemcsak azok az élőlények vannak veszélyben, amelyek nem képesek alkalmazkodni az egyre melegedő klímához, hanem az azokkal valamilyen fontos kapcsolatban álló, így a velük szimbiózisban élő fajok is.

Egyes fajok eltűnése így más élőlények fennmaradását is veszélyeztetheti, és létrejöhetnek úgynevezett együttes kihalások. Az emberiség azonban nem tud eleget az ökoszisztéma kapcsolati hálójáról ahhoz, hogy pontosan felmérhessük a helyzetet.

Corey Bradshaw, a Flinders Egyetem professzora és Dr. Giovanni Strona, a Helsinki Egyetem munkatársa ezért egy új megközelítésből kezdett vizsgálódni: létrehoztak egy számítógépes modellt a Földről, amelyet virtuális élőlényekkel népesítettek be. A modell olyan veszélyforrásokat is figyelembe vett, mint a földhasználatban bekövetkező változások, az invazív fajok megjelenése, de a legveszedelmesebbnek a klímaváltozás bizonyult.

Raimund Linke / Getty Images

A kísérlet eredményei baljósak lettek. „Kimutatásaink szerint 34 százalékkal több együttes kihalás következik be 2100-ig, mint amennyit csak a közvetlen hatások jeleznek előre” – nyilatkozta Strona.

Bradshaw szerint a ma születő gyermekek 70-es éveikre szemtanúi lehetnek a koalák, az elefántok és több ezer más növény- és állatfaj kihalásának.

A szakértő ezzel érzékeltette: 2100 nincs is olyan messze, mint elsőre gondolnánk.

A kutatók kiemelték, a valóságban akár sokkal több faj is kipusztulhat, mint a szimulációban, az emberiségnek ugyanakkor még hatalmában áll ezen változtatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik