Tudomány zöldövezet

Másolatot készítenek egy szigetországról, mielőtt elnyeli a tenger

Tuvalu létrehozza digitális mását az interneten, mivel létét a tengerszint emelkedése fenyegeti – írja az MTI. Erről a csendes-óceáni szigetország külügyminisztere, Simon Kofe beszélt videóüzenetében, amelyet az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27), kedden mutattak be.

A szigetállam földrajzi jellegzetességeit, kultúráját és történelmét a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg által megálmodott Metaverzumban, a virtuális valóság világában örökítenék meg.

Kofe szerint elérkezett az ideje, hogy a sziget túlélését biztosítandó alternatív megoldásokat keressenek, ez magában foglalja azt is, hogy Tuvalu lesz az első digitalizált nemzet a Metaverse-ben.

Dave Turner / Getty Images

„Földünk, óceánunk, kultúránk népünk legféltettebb kincsei, és hogy biztonságban tudhassuk őket, bármi is történik a való világban, felrakjuk őket a felhőbe” – mondta Kofe. Mint hozzátette, az ötlet az, hogy megőrizhessék az állam működését, ezen felül pedig kultúrájukat, tudásukat, történelmüket a digitális világban.

A tuvalui politikus tavaly térdig a tengerben gázolva intézett üzenetet a COP26 résztvevőihez, hogy felhívja figyelmüket arra, országa a klímaváltozás frontvonalában fekszik. Az Ausztrália és Hawaii között nagyjából félúton található, 12 ezer lakosú Tuvalu kilenc szigetből áll. A szigetország a tengerszint emelkedése miatt az előrejelzések alapján az évszázad végéig víz alá kerül. A fővárosi térség 40 százaléka dagály idején már most is víz alatt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik