Tudomány

Betépett tehenekkel folytattak kísérletet

Egy új tanulmány alapján a kannabinoidok az ipari kenderrel etetett szarvasmarhák tejébe is bejuthatnak – írja a Live Science. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a jelenség veszélyes lehet-e a tejet elfogyasztó emberekre.

Az adatokból az is kiderült, hogy a magasabb hatóanyag-tartalmú táplálék hatására az állatok kevesebbet esznek, tejtermelésük pedig csökken.

Az érintett példányoknál a tej tetrahidrokannabinolt (THC-t) és kannabidiolt (CBD-t) is kimutatható szinten tartalmazott.

A kender egyelőre nem elfogadott takarmány-adalékanyag az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Robert Pieper, a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet élelmiszerbiztonsági szakértője szerint ennek oka részben az, hogy attól tartanak, a növény aktív vegyületei a tejbe is bekerülhetnek. Olcsósága és tápértéke miatt ugyanakkor egyre többen gondolkoznak azon, hogy miként lehetne felhasználni a kendert a haszonállatok etetése során.

Hogy felmérjék, hogyan hat a növény fogyasztása a tejre, Pieper és kollégái tíz tejelő tehenet kezdtek el táplálni olyan kenderkészítményekkel, amelyek különböző koncentrációkban tartalmaztak kannabinoidokat. Egyes botanikusok szerint a Cannabis sativa egyetlen fajt alkot, az egyes alfajainál, illetve változatainál pedig az eltérő kannabinoidok más-más mennyiségben vannak jelen.

Oleg Breslavtsev / Getty Images

A kísérlet első hetében az állatok a növények fogyasztásával alacsonyabb dózisban jutottak a hatóanyagokhoz, majd hat napon keresztül több kannabinoidot kaptak. Az eredmények alapján a teljes növényekből készült takarmány nem hatott az állatok egészségére és viselkedésére, a virág alapú táplálék azonban jelentősen mérsékelte a légzés- és pulzusszámot.

A tehenek ráadásul nyáladzottak, ásítoztak, a szokásosnál több orrváladékot termeltek, a szemük kivörösödött, és a nyelvüket is többet mozgatták. Bizonyos példányoknál, amelyek több takarmányt ettek, a mozgás bizonytalanná, az álló helyzeti testtartás pedig furcsává vált.

Az étrendbeli átállást követő második napon a szarvasmarhák étvágya és tejhozama is csökkent. Ennek hátterében részben az állhatott, hogy a virágtápban több volt a zsír, de elképzelhető, hogy a kannabinoidoknak is volt szerepük.

A normál táplálkozáshoz való visszatérés után két nappal a tehenek viselkedése helyreállt, de a THC és a CBD még nyolc nappal a kísérlet lezárása után is észlelhető maradt a tejben. Kérdés, hogy a vegyületek jelenléte hathat-e a tejet elfogyasztó emberekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik