Tudomány zöldövezet

Furcsa maradványt sodort partra a tenger

Egy hatalmas húshalomra bukkant egy nő a délnyugat-angliai Cornwall tengerpartján – írja a Live Science. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a maradvány egy bálna bele.

Helen Marlow október végén találta meg a bizarr külsejű objektumot Penzance közelében. „Fehér, húsosnak tűnő anyagnak látszott” – nyilatkozta a nő, aki szerint a maradványnak nem voltak egyértelmű jellemzői, például végtagjai, ehelyett egyetlen nagy halmot alkotott. Marlow nem sokkal a dagály után találta meg a leletet, ami arra utal, hogy a tenger szállította. A nő szerint a halom nem árasztott kellemetlen szagot, állagra pedig zselés volt.

Marlow a maradványról készült fotókat a British Marine Life Study Society Facebook-csoportjába töltötte fel, ahol több lehetséges magyarázatot is kapott. A képek itt tekinthetők meg.

Ben Ivory / Getty Images

A bejegyzésre a Cornwalli Vadvédelmi Alapítvány (CWT) partra sodródásokra szakosodott csoportja is felfigyelt. A szervezet szakértői először arra gyanakodtak, hogy a halom egy bálna placentája. Abby Crosby, a CWT munkatársa szerint ez igen izgalmas felfedezés lenne, hiszen azt sugallná, hogy nemrég egy bálnaborjú született a közelben.

A további konzultáció után viszont a szakértők arra jutottak, hogy a lelet valójában egy bálna gyomra.

A pontos fajt nem sikerült beazonosítani, de a nagy méret és a gyakoriság alapján a közönséges barázdásbálna, a csukabálna és a hosszúszárnyú bálna tűnik a legjobb jelöltnek. A nagy ámbráscet és a grönlandi bálna is szóba jöhet, ezek a fajok viszont ritkábbak a térségben.

Crosby szerint valószínű, hogy a maradvány egy bomló tetemből származik. Az olyan kis tengeri dögevők, mint amilyenek a tengeri madarak, gyakran felnyitják az elpusztult cetfélék alsó részét, hogy hozzáférjenek a tetemek húsához és zsírjához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik