Tudomány

Ezért került hatalmas balta a bükki hegyoldalba

Greenpeace
Greenpeace

A Greenpeace Magyarország egy pirossal áthúzott, óriási baltát ábrázoló jelet rakott ki egy tarra vágott területen a Bükki Nemzeti Parkban, hogy felhívja a figyelmet a szemünk előtt zajló természetpusztításra – olvasható a szervezet közleményében. A szervezet jelezte, az ország védett és Natura 2000 területeinek nagy részén már eddig is túlzott intenzitású fakitermelés zajlott, amit a kormány augusztusban elfogadott tűzifarendelete csak tovább súlyosbított.

Márpedig a környezetvédelmi szervezet szerint a lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne.

A szervezet közlése szerint ma Magyarországon még a védett területeken lévő erdők is erdőgazdaságok, azaz gazdasági társaságok kezében vannak, amelyeknek célja a profittermelés. Ennek eredményeként az erdeink tele vannak tarra vágott foltokkal, és szinte csak azonos korú, azonos fajú faállományok vannak, amelyeket természetbarát kezeléssel fokozatosan át lehetne alakítani változatosabb, a biológiai sokféleség szempontjából értékesebb erdővé, de ebben az esetben nem lehet a profit az elsődleges szempont. Szemléletes példa a környezetvédelmi szervezet szerint, hogy a hazai 2 millió hektárnyi erdőből mindössze 30 ezer hektárt kezelnek természetbarát szálaló vágással.

Védett területeinket tovább veszélyezteti az az új törvényjavaslat, mely lehetőséget adna azok értékesítésére – olvasható a közleményben. A Greenpeace szerint klíma- és ökológiai válság idején nem engedhetjük meg, hogy pénzzé tegyék és tűzifává aprítsák fel védett erdeinket, hiszen az erdő élőlények közössége, amelyek a minket is fenntartó természetes folyamatokat működtetik.

A szervezet azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza a tűzifarendeletet; dobja ki az alkotmányos jogainkat sértő, a védett területek eladását lehetővé tevő törvényjavaslatot.

A Bükki Nemzeti Park az Északi-középhegység és egyben a Kárpátok része. A Kárpátoknak egész Európa szempontjából óriási a jelentősége klímakiegyensúlyozó hatása miatt, nem mellesleg ez az élővilág egyik utolsó menedéke kontinensünkön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik