Tudomány zöldövezet

Hatalmas delfingyülekezést figyeltek meg, a kutatók sem értik igazán a jelenséget

Palackorrú delfinek több mint 70 egyedből álló csoportját észlelték az olaszországi Liguria régióban található Imperia kikötővárosánál – írja az MTI. Davide Ascheri és Elena Fontanesi, a Delfini del Ponente állatvédő egyesület szakértői szerint ritka, hogy ilyen nagy csoportba tömörüljenek az állatok a Földközi-tengerben. A kutatók úgy gondolják, a fiatal példányok nagy száma teszi igazán érdekessé a megfigyelést, a szakértők legalább húsz fiatal egyedet láttak.

Az utóbbi több mint négy évben folyó vizsgálatok során még nem számoltak ennyi delfint egyszerre Liguria térségében. „Palackorrú delfinek a Földközi-tengerben ritkán alkotnak ilyen nagy csoportokat” – mondta Ascheri, hozzátéve, hogy rendszerint 12-15 példány szokott egy csoportban mozogni. A szakértők több mint 3000 felvételt készítettek a delfinekről, hogy hátúszójuk egyediségei alapján később azonosítani tudják őket.

by wildestanimal / Getty Images

„A palackorrú delfinek nem szoktak stabil családi csoportokat alkotni.

Nincsenek szorosabb kapcsolataik egymással, így nehéz megérteni a nagy gyülekezet okát.

Bizonyossággal kijelenthetjük ugyanakkor, hogy társaságkedvelő állatok, és ez a nagy csoport feltehetően zsákmányszerzési vagy szociális okokból alakult” – emelte ki Ascheri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik