Tudomány zöldövezet

Tüntetők akadályozták meg, hogy felszálljanak a gazdagok

Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Több száz klímatüntető akadályozta meg, hogy magánrepülőgépek hagyják el szombaton az Amszterdam-Schiphol Repülőteret – írja a CBS. November 6-án kezdődik a COP27, az ENSZ klímakonferenciája Egyiptomban.

A Greenpeace és az Extinction Rebellion demonstrálói a gépek köré ültek, mások kerékpárral köröztek a repülők körül, így gátolva meg a felszállást.

Dewi Zloch, a Greenpeace Hollandia aktivistája szerint a vonatközlekedést fokozni, míg a repülőutakat csökkenteni kellene, a szükségtelen rövid távú járatokra és magánrepülőgépekre pedig tilalmat kellene bevezetni.

A katonai rendőrség több tüntetőt is letartóztatott, mert engedély nélkül tartózkodtak a reptéren. A Greenpeace pénteki nyílt levelére válaszul Ruud Sondag, a Schiphol új vezérigazgatója azt mondta, céljuk, hogy 2030-ra a repterek kibocsátásmentesek legyenek, 2050-re pedig elérjék a nettó klímasemleges repülést. Mint hozzátette, a Schipholnak ebben vezető szerepet kell betöltenie, de elismerte, hogy a folyamat nem elég gyors.

REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)

A COP27-et Sarm es-Sejkben szervezik meg, a november 18-ig tartó rendezvényre 120 ország vezetője fog ellátogatni. A konferencián többek között további kibocsátás-csökkentésről, illetve az éghajlati átalakulással küzdő szegény régiók támogatásáról tárgyalnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik