Tudomány zöldövezet

Szép lassan felforr Európa

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) az Európa klímaállapotáról szóló, szerdán kiadott jelentése alapján a kontinens az elmúlt három évtizedben gyorsabban melegedett, mint a világ többi része – írja az MTI. Az összes kontinens közül itt mérték a legnagyobb hőmérséklet-emelkedést.

A jelentést egy szélsőséges nyár előzte meg, Nagy-Britanniát rekordhőmérséklettel járó hőhullám sújtotta. Mindemellett az Alpokban soha nem tapasztalt gyorsasággal olvadtak a gleccserek, és a Földközi-tenger hőmérséklete is tartósan magas volt.

Az európai kontinens nagyon érzékletesen szemlélteti a globális felmelegedést, és arra figyelmeztet bennünket, hogy még a leghatékonyabban védekező társadalmak sincsenek védve az időjárási szélsőségek hatásaitól

– jelentette ki Petteri Taalas, a WMO főtitkára közleményében.

Az Unióban a hőmérséklet 1991 és 2021 között évtizedenként átlagosan 0,5 Celsius-fokkal nőtt. A globális emelkedés ehhez képest átlagosan 0,2 fok volt évtizedenként.

Clare Nullis, a WMO szóvivője hozzátette, hogy a legnagyobb mértékben az Északi-sarkvidék melegszik, Európánál is gyorsabban. A WMO hat régióra osztja a Földet, és az Északi-sarkvidéket nem számítja külön régiónak.

RIVRIN Mathieu / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Az elmúlt egy évben történt szélsőséges időjárási eseményeket – főleg áradásokat és viharokat – a klímaváltozás még elviselhetetlenebbé tette.

Rekordnagyságú, több mint 50 milliárd dollár értékű kárt okozott Európában.

Az EU kiugró melegedésének az az oka, hogy a kontinens egy része a sarkvidéki, illetve a szubarktikus övben helyezkedik el. Annak is szerepe van ebben, hogy megváltoztak a légköri áramlatok és a felhők elhelyezkedésének rendszere.

Egyesek egyenesen a földi hőhullámok centrumának nevezik Európát. Gyakoriságuk a légáramlatok megváltozása miatt gyorsabban nőtt, mint a világ bármely más táján. Az Európai Uniónak 1990 és 2020 között sikerült 31 százalékkal csökkentenie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és a jövőre vonatkozó tervek is hasonlóan ambiciózusak.

A WMO jelentése néhány nappal az ENSZ egyiptomi éghajlatváltozási konferenciája előtt jelent meg. A COP27 november 6. és 18. között lesz Sarm es-Sejkben. A jelentés elkészítésében a Copernicus európai klímakutató intézet is közreműködött.

(Szerző: Tabajdi Boróka.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik