Tudomány zöldövezet

Agyevő amőba ölt meg egy amerikai gyereket

Ritka amőbafertőzésben halt meg egy nevadai fiú – írja a Live Science. A Dél-Nevadai Egészségügyi Körzet (SNHD) szerint a gyermeket a Mead-tó arizonai részén támadhatta meg a kórokozó. „Bár szeretném megnyugtatni a közvéleményt azzal, hogy ez a fajta fertőzés rendkívül ritka, tudom, hogy ez jelenleg nem vigasztalja a családot és a barátokat” – mondta Dr. Fermin Leguen, a körzet tisztviselője.

A Naegleria fowleri a talajban és meleg édesvizekben, például egyes tavakban fordul elő.

Az organizmus az agyat és a gerincvelőt érintő agresszív betegséget képes kialakítani, ezért agyevő amőbának is nevezik.

A primer amőbás meningoencephalitis szinte mindig halálos, de nagyon ritka. Az Egyesült Államokban 1962 és 2021 között 154 esetet jelentettek, a fertőzöttek közül csak négyen élték túl a betegséget.

Dr_Microbe / Getty Images

Az amőba az orron és a szaglóidegen keresztül tudja elérni az agyat. A tünetek 1-12 nappal a kitettség után jelentkeznek, az érintettek pedig általában a tünetek kialakulását követően 1-18 nappal meghalnak.

Az arizonai fiú nagyjából egy héttel azután lett rosszul, hogy október elején ellátogatott a Mead-tóhoz. A fertőzés legelső tünetei közé tartozik a súlyos fejfájás, a láz, a hányinger és a hányás, a későbbi tünetek pedig a nyakmerevség, a görcsrohamok, a megváltozott mentális állapot, a hallucinációk és a kóma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik