Tudomány zöldövezet

Először készült videó a ritka ragadozóról

Mammalia/De Gruyter; Source video courtesy of J. Stuckey)
Mammalia/De Gruyter; Source video courtesy of J. Stuckey)

2020 augusztusában különleges állatot figyelt meg egy szakértő az északnyugat-kanadai Whitehorse közelében – írja a ScienceAlert. Thomas Jung, a yukoni kormányzat biológusa a kanadai, más néven sarki hiúz egy ritka, fekete bundájú példányát észlelte.

Az állatról videót is készített, ez az első felvétel, amelyen egy fekete sarki hiúz szerepel.

A faj szőrzete télen általában szürke, a melegebb hónapokban pedig sötétebb vörösesbarna. A fekete szín kivételes, és nagyon foglalkoztatja a kutatókat.

Jung a közelmúltban egy tanulmányban számolt be a megfigyelésről. A szakértő szerint a hiúzok nemében kevés a példa a bundaszínhez köthető polimorfizmusra. Mint kiemelte, a melanizmus adaptív jelentősége a hiúzoknál nem ismert, de az álcázás elvesztése a téli időszakban valószínűleg rossz alkalmazkodást jelent. A sötét szín meghezítheti a vadászat során a rejtőzködést, ez lehet az oka annak, hogy a fekte kanadai hiúzok ritkák.

Jung nagyjából 50 méteres távolságból nézte a különleges egyedet, amelyet látszólag nem zavart az emberek közelsége. A videón egy kutyaugatás is hallható, a hiúz talán végül emiatt állt tovább. Bár a felvétel nem különösebben jó minőségű, más kutatók is megerősítették, hogy azon egy fekete sarki hiúz van.

A hiúzoknál a bunda színe nem túl változatos. A teljesen fekete szőrzet hátterében a melanizmus áll, ez a sötét pigmentek szintjének kiugró megemelkedésével jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik