Tudomány zöldövezet

Húsevő baktérium kezdett el terjedni egy hurrikán után

Veszélyes baktérium terjed Floridában az Ian hurrikán elvonulása után – írja az IFLScience. A trópusi ciklon szeptemberben csapott le, a katasztrófában több mint száz ember vesztette életét, a károk pedig jelentősek.

A floridai egészségügyi hivatal szerint a Vibrio vulnificus idén október 14-ig 65 megbetegedést és 11 halálesetet okozott. 2021-ben egész évben csak 34 esetet és tíz halálos fertőzést regisztráltak. Az idei megbetegdések közül 29, a halálesetek közül pedig négy Lee megyéhez köthető, a térségben az Ian hurrikán pusztítása különösen súlyos volt.

A V. vulnificus egy főként meleg, sós vízben előforduló baktérium. Idén szeptemberben a hurrikán miatt a szennyvíz elkeveredett a part menti vízzel, növelve a kórokozók mennyiségét. Az áradások következtében az emberek ráadásul nagyobb eséllyel kerültek érintkezésbe a baktériummal.

Callista Images / Getty Images

A kórokozó nyílt seben, vágáson vagy karcoláson keresztül tud belépni a szervezetbe, ritka esetekben akkor is előfordulhat fertőzés, ha valaki friss tetoválással úszik a tengerben.

A V. vulnificus a testbe bejutva képes elpusztítani a lágy szöveteket, ezért a kórokozót húsevő baktériumnak szokták nevezni.

A véráramot érintve életveszélyes, lázzal, hidegrázással, veszélyesen alacsony vérnyomással és hólyagos bőrelváltozásokkal járó betegséget okozhat. A szennyezet tengeri táplálékok elfogyasztásával hasmenés, gyomorgörcs, hányinger, hányás és láz jelentkezhet.

A fertőzöttek gyakran intenzív ápolásra és végtag-amputációra szorulnak, a betegség esetenként néhány nap alatt halálossá válhat. A fertőzés viszonylag ritka, az Egyesült Államokban évente mintegy 80 ezer embert érint, és százszor halálos kimenetelű. Az esetszám 1996 és 2005 között 41 százalékkal nőtt Amerikában, ennek hátterében a víz sótartalmának változása, valamint a felmelegedés állhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik